Wijkvereniging Vogelzang

Wijk vanuit de lucht

startpagina | nieuws | wijkhistorie | huizen en bewoners | wijkverhalen | luchtfoto's

 

Bekijk het eens van een andere kant. Via Google Earth kan een mooi overzicht van Wijk Vogelzang worden bekeken. De beelden zullen de komende jaren wel scherper worden.

Onderstaande, bijzonder scherpe luchtfoto stamt uit de periode 1930-1934 en laat de omgeving van de Leijenseweg zien. Centraal ligt Inventum, met de schaapskooi en de manege richting de spoorbaan. Alle vier oude boerderijen staan erop, van onderaf rechts van de Leijenseweg: de Lindenhoeve, de Leijenhoeve, Leijenoord en de Voorst. Rechtsonder zien we het einde van de Spoorlaan die nog maar aan een kant bebouwd is. Aan de 2e Brandenburgerweg staat de rij daggelderswoningen, grenzend aan de open ruimte en volkstuintjes, wat later het Jachtplan wordt. Er tegenover is de nog bestaande werkplaats van van Ham te zien. Daarachter het voetbalveld waar juist een wedstrijd aan de gang is. Aan aan de Oude Brandenburgerweg, linksboven het zwembad met verversingsvijver en de tennisbanen. De foto is ook groot te zien.  Boerderijarchief Historische Kring D'Oude School in De Bilt.

Uit dezelfde tijd stamt de onderstaande helaas nogal vage foto, waarop rechts het zuidelijk deel van de Prins Hendriklaan loopt, met midden rechts villa Genista, en rechtsonder de huizen nrs 6 (voormalig Dennenheim), 8 en 10. Linksonder wat huizen aan de Jachtlaan omringd door (volks)tuinen.
Boven zijn aan de Leijenseweg het de blok daggeldershuizen te zien en de (witte) woning van Mie Knopper. Op de rand zien we midden een aantal huizen aan de Spoorlaan, dan de Leijensewegschool, met erachter de fabriek van Smit en dan wat huizen aan de Middellaan.

En nogmaals ongeveer dezelfde tijd, maar nu iets noordelijker tussen de Leijenseweg (onder) en de spoorlijn (boven). Links is boerderij de Lindenhoeve met boomgaarden zichtbaar (die werd in 1936 gesloopt). Middenonder de Leijensewegschool. De huizen aan Spoorlaan, Koppellaan, Middellaan zijn zichtbaar, rechts eindigt het met wat huizen aan de Prins Hendriklaan.

Uit de jaren zeventig stamt onderstaande luchtfoto van het gebied ten noorden van de Leijenseweg.

Echt pal van boven is deze foto genomen door KLM aerocarto in 1972. Het lijkt een landkaart.

Van 1988 dateert de onderstaande luchtfoto van de Leijenseweg, Middellaan, Prins Hendriklaan en Kruislaan. De school aan de Leijenseweg staat er nog, evenals bv Prins Hendriklaan 93. De foto is ook zeer groot (3.6 Mb) beschikbaar.

In 1996 werd de onderstaande luchtfoto gemaakt met daarop huizen aan de Spoorlaan, Koppellaan en het begin van de Kruislaan en de Middellaan. De foto is ook zeer groot [2,2 MB] beschikbaar.Het gebied op de linkerzijde van de bovenstaande foto, recenter gemaakt

Van dezelfde vlucht uit 1996 is ook de onderstaande luchtfoto van het einde van de Spoorlaan. De school aan de Leijenseweg is gesloopt, maar het bedrijf van Smitt staat er nog. De foto is ook zeer groot [3,0 MB] beschikbaar.


 

Aangepast op 20-07-2019
Webbeheerder:  Koppellaan 2